Rockenhausen 2006

10 éves a németországi cserekapcsolatunk

 

Május 12-én az iskola szervezésében Németországba utaztunk. Reggel 6 órakor indultunk. Mindenki álmosan és fáradtan pakolta be csomagjait a buszba, nem sejtve, hogy ez a korai kelés egy nagyszerű dolog kezdete lesz.

Az utazás fárasztó volt, de gyönyörű tájak tárultak elénk.  Pihenésként megálltunk Speyerben, ahol megnéztük az egykori császári dómot, amelyet 1030-ban II. Henrik császár kezdett építtetni.

Aztán késő este eljött a nagy pillanat. Megérkeztünk Rockenhausenbe. Az iskola előtt vártak ránk a családok. Amikor megállt a busz, mindenki nagyon izgatott lett. Ekkor tudatosult bennünk, hogy mi most teljesen idegen környezetben leszünk majd egyedül. Felszállt a német tanárnő a buszra és köszöntött bennünket, majd beosztott mindenkit egy-egy családhoz.

Én nagyon kedves emberekhez kerültem. Anna-Lena már este bemutatott az egész rokonságnak és a baráti körének. Aztán egy „mexikói” buliba mentünk, ugyanis egy rokonnak pont aznap este volt a születésnapja. Ott találkoztam az anyukájával, aki szintén nagyon aranyos volt. Majd hazamentünk. Otthon megmutatta a szobámat és elmondta, hogy másnap mit fogunk csinálni.

Bevallom, a szombattól nagyon féltem, hiszen ez családi nap volt. Már első alkalommal így ránk zúdítani a németet. És mi lesz, ha nem értek egy kukkot sem? De szerencsére minden jól alakult. Reggel Kaiserslauternbe indultunk focimeccset nézni. Nagyon élveztem, bár a csapat kikapott. A mérkőzésen megismerkedtem újabb barátokkal, majd este Anni mondta, hogy a legjobb barátjához, Jonashoz megyünk egy grillpartira. Akkor még nem tudtam, hogy ahhoz a fiúhoz, akinél szintén volt egy magyar cserediák. Jól esett azért újra pár magyar szót hallani. Vasárnap uszodába mentünk mind a négyen.

A hétfői nap különösen tetszett. Egy kelta faluban voltunk, ahol nyilat és nemez-virágot készíthettünk, majd a lányok által főzött igazi kelta bio-zöldséglevessel kellett megküzdenünk. Hát, nagy küzdelem volt… Később aztán kipróbálhattuk nyilainkat, hogy valóban jól készítettük-e el őket. Amikor visszaindultunk az iskolához, a családok már vártak minket. Anni egem elvitt egy cirkuszi előadásra, ahol ő is fellépett. Nagyon érdekesnek találtam, hogy felnőttek és gyerekek mennyire együtt tudnak dolgozni. Másnap reggel rajnai hajózásra indult az egész iskola, mi magyarok is természetesen a német partnerdiákunk osztályával tartottunk. Gyönyörű panoráma tárult elénk, terüljasztalkán megannyi középkori lovagvár

Szerdán Mainz felé vettük az utat, ahol megtekintettük a dómot. A boltozatos bazilikák közül itt Németországban ez a legrégebbi. Először 1009-ben szentelték fel. A tűz többször elpusztította. A mai épületet 1081-ben kezdték építeni, s többszörös megszakítás után 1239-ben fejezték be. Hát csak azért írtam le ennyi évszámot, hogy lássátok, figyeltem…

Csütörtökön beülhettünk partnerünk első három órájára, amit nagyon élveztem. Kicsit lazábbak mint mi, de nem olyan biztos, hogy ez jobb is. Később próbálni indultunk, hiszen az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy pénteken részt vehettünk, sőt fel is léphettünk az iskola alapításának 40 éves jubileumi ünnepségén. Szerintem nagyon jók voltunk… Aztán délután Wormsba utaztunk. Egy kis városnézés keretében megtekintettük a legrégebbi német zsidó temetőt és a híres wormsi dómot.

Az utolsó nap családi körben telt. Este rendeztünk egy közös pizzázást és egy éneklő-versenyt, amelyben a Jonas-Balázs vegyespáros nyert. Este nagyon sokat beszélgettem Annival. Nagyon szomorú voltam, hogy ilyen hamar elrepült a tíz nap, de emlékül kaptam tőle egy közös fotót, amin rajta vagyok vele és az összes barátjával (barátunkkal) együtt.

A hazaút kicsit szomorú volt, hiszen valami klassz dolog ért most véget, de egy biztos, ezeket az emlékeket soha senki sem fogja elfelejteni. És ha a kapcsolatot ápolja, lesz még mellé sok hasonlóan szép emléke.

Azért egy kis vigasz akad még számunkra: ősszel viszont látjuk egymást Zalaegerszegen, és akkor már senki sem fog izgulni a zsákbamacska miatt, mindenki tudja, hogy klassz partnere lesz.

 

Horváth Petra

9.a előkészítő osztály